maanantai 22. heinäkuuta 2013

Öisin luen ja päivisin leivon

Pitikin ottaa yöluettavaksi Gaute Heivollin Etten palaisi tuhkaksi (2012, Wsoy). Luin puolet kirjasta otsalampun valossa (etteivät lapset herää) ja sitten loppuyön pelkäsinkin pyromaaneja (joilta kuitenkin säästyimme). Kirja on omaelämäkerrallinen. Kirjailija käsittelee vauva-aikana kotikylässään tapahtuneita tuhopolttoja ja kuvaa, miten pienessä kylässä asuvien ihmisten elämät ja kohtalot leikkaavat toisiaan. Samalla kun kylässä asuvan tuhopolttajan tarina etenee, kirjassa seurataan myös kirjailijan omaa kasvua, elämänvalintoja ja kehitystä siksi, kuka hän on nyt.
Kirja on vaikuttava. Aikahyppäykset ovat taitavasti toteutettuja ja tapa, jolla Heivoll kuvaa tuhopolttojen takana olevaa ihmistä, on enemmänkin kaunis ja koskettava kuin kauhisteleva.
Kiitos Marialle hyvästä lukuvinkistä!
Foxilta tulee aamupäivällä minua miellyttävä ruokaohjelma, jossa kokkailee portugalilainen miekkonen. Hän on ihastuttavan rauhallinen käänteissään, ei ollenkaan sellainen eestaas huiteleva huippukokki. Kun hän yhtenä aamuna teki sieninyyttejä, tiesin heti, mihin noukkimamme tatit päätyisivät.

2 kommenttia:

 1. Tuo kirjanmerkki näyttää niin tutulta:) Nuorimmaiseni piirtää usein vielä iltaisin sängyssään, joista moni sujahtaa kirjanmerkiksi.

  Hienosti sanottu tuo; " miten pienessä kylässä elävien ihmisten elämät ja kohtalot leikkaavat toisiaan". Kiitos kirjavinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo kirjanmerkit ja kaikki taideteokset ovat sellaisia hyvänmielentuojia. Yleensähän sitä saa kaupan päälle tarkan kuvauksen, mitä tai ketä kuvassa on.

   Toivon sinulle hyviä lukuhetkiä!

   Poista