torstai 7. maaliskuuta 2013

Haaste, osa 2

1. Mitä näet edessäsi?

Tietokoneruudun takaa kurkistaa mieheni piirtämiä hahmoja: oravan näköinen kissa ja onnellisia karhuja. Poikani tekemiä lintuja. Tyttären hirviöpiirustus. Hyllyllä kituu peikonlehti; se haluaisi uusiin multiin. Pelikorttipakka, noppia, kyniä, lankavyyhdit ja pari kehystettyä kuvaa.
2. Millainen on sinun mörkösi?

Se on useimmiten harmiton, pitkähäntäinen, epätietoinen vaeltelija, mutta oikein mörkööntyessään siitä voi tulla kasvoton, musta riehuja, joka vie minulta kaiken tärkeän. 
3. Kuuletko musiikkia? Millaista?

Nyt on hiljaista. Kello tikittää. Yleensä tässä huoneessa kuulee pianonsoittoa, vanhanajan iskelmää, kabareemusiikkia. Miles Davis ja Erik Satie ovat soineet viime aikoina. Lapset kehittelevät omia laulujaan. Eilen tytär lauloi kaihoisan laulun prinsessoista, kyyneleistä ja kauneudesta.
4. Mihin sinä tapaat kompastua?

Kissaan, pikkuautoihin, mutta joskus omat jalat riittävät. 
5. Kun kurkistat lapsuuteesi, miltä siellä tuoksuu?

Salmiakki ainakin, vaikka tuoksu taitaa olla vaimea. Söin järkyttävät määrät salmiakkipatuja. Kastemadot. Kesäisin juoksin matopurkin kanssa laiturille onkimaan. Tosca-hajuvesi ja Date-shampoo. Lauantai-illan kotitekoinen pizza.
6. Missä kävit eilen?

Vein pojan naapuriin leikkimään ja kudoin sillä aikaa muutaman sentin poppanaani tuolla kylätalolla.

7.Tämä on matka-arkkusi. Mitä laitat sinne?

Yleensä pakkaan viime tingassa. Laitan aina kaikkea, mitä en tarvitse. Vaatteita on yleensä puolet liikaa, yritän oppia vähentämään, mutta villasukista ei tingitä. Pari kirjaa. Alituisesti kesken jäävä neuletyö. 
8. Mikä lause liikautti jotakin sinussa?

Toki sellaisia lauseita löytyy kirjoista paljonkin, mutta yleensä se on jotain lapsieni sanomaa. Tänään kävimme erityisen koskettavan keskustelun, kun ounastelin pojalleni, että hän oppii luultavasti kohteliaan pyynnön vasta sitten vanhana papparaisena. "Mutta äiti, sä oot jo kuollut silloin." "Olenko?" "Kyllä ja kun mun lapset on vanhoja pappoja, mä oon jo kuollut." Sain kyyneleet silmiini ja poikani lohdutti: "Ei sitä tapahdu äiti vielä pitkään, pitkään aikaan."
9. Mikä käynnistää sinut?

Aamumaisema ja kahvi. Kissan maukaisu. Hyvä, vanha iskelmä tai pehmeä jazz. Kaunis kuva. Vetävä kirja. Absurdi huumori ja innostuneet ihmiset.
10. Mitä haluat tehdä? 
Kirjoittaa. Lukea. Laulaa. Kasvattaa.

1 kommentti:

  1. Hups, 11. kysymys oli pyyhkiytynyt pois, eli:

    11. Jos tässä olisi ovi, minne se veisi?

    Ensi kesään. Olen palellut tänään niin paljon, että pikaovi kesään sopisi nyt mainiosti.

    VastaaPoista